Het verschil tussen jouw situatie en de mijne

10-11-2013 22:02

''When life gives you a hundred reasons to cry, show life that you've a thousand reasons to smile...''

 

Hoe ouder je wordt, hoe meer je gaat opkijken tegen het leven. Dat is dan ook de reden waarom je bijna elke week hoort dat een persoon zelfmoord heeft gepleegd of poging heeft gedaan tot. Waarom deden ze dat? Waarom geven ze hun leven op? Waarom willen ze niet meer leven, daar moet toch een reden achter zitten? Nou, die is er wel. Ze hebben die honderd redenen tot verdriet, ze zijn boos op anderen of op zichzelf. Ze denken dat als ze zelfmoord plegen dat het dan beter wordt, dat de wereld beter af is zonder ze. Maar ze hebben een ander deel van het spreekwoord niet begrepen, namelijk ''show life that you've a thousand reasons to smile...''. Dat wanneer het leven je even tegen zit, dat je dan nog duizend redenen hebt om te lachen en blij te zijn. Dat als je denkt dat de wereld zijn rug naar je toekeert dat je dan om je heen moet kijken. Want tuurlijk zijn er mensen die wél van je houden en om je geven. Maar je moet dat allereerst beseffen, want je bent niet de enige hier op aarde, je bent niet de enige wereldburger. Je moet ook kunnen begrijpen dat er op aarde altijd iemand is die het slechter dan jou heeft. Die geen familie heeft, geen voedsel, geen onderdak en misschien niet eens een persoon die om hem geeft. Dat is toch erg? Dat is toch erger dan jouw situatie? Meestal denk je weleens dat je de enige op aarde bent die het zo slecht heeft, die misschien gepest wordt, die misschien geen vrienden heeft. Maar heb je echt geen vrienden? Is er écht niemand die om je geeft? Zo nee, probleem opgelost. Zo ja, dan heb je wel een slechte situatie, maar lang niet zo slecht als de situatie die net boven werd beschreven.

 

Maar hoe voel je je wel beter? Hoe haal je die brok uit je maag? De oplossing is simpel. Tenminste, het klinkt wel simpel, of de daad zelf ook zo simpel is, is nog de vraag. De oplossing: wees geduldig en kijk met een positief beeld naar het leven. Zo kom je duidelijk echt veel verder. Als je wakker wordt en je denkt dat het een super mooie dag zal worden, dan ben je tenminste al een deel van de dag vrolijk geweest. Maar als je wakker wordt en denkt dat het een stomme dag wordt en je hebt er totaal geen zin in, dan maak je het ook erg voor je zelf en anderen zullen denken dat je met de verkeerde been uit bed bent gestapt. En dat wil je natuurlijk ook niet hebben. En wanneer dit positieve beeld over het leven hand in hand gaat met geduld dan ben je echt ver! Want het maakt het leven beter voor jou en voor de mensen in je omgeving. Dus de keus is aan jou!

 

Armoede in de wereld; onze verantwoordelijkheid

Armoede in de wereld, je hebt het vast wel eens op vakantie gezien of op de televisie. Ik snap dat het soms heel shockerend is om te zien dat mensen op onze planeet zo'n situatie hebben. Het is dan ook belangrijk dat wij tenminste één moment aan ze denken. Waarom hebben wij het zo goed en zij zo slecht? Zij hebben geen eten en/of geen onderdak. Misschien zijn ze hun familie wel verloren of juist niet. Ze doen hun best om hun familie te helpen en werken daar misschien voor. Dat is ook de reden waarom je soms op de televisie jonge kinderen ziet werken voor het onderhoud van het huis (of ze hebben die niet) en voor het voedsel voor hun familie. Als je dit hebt gedacht in dat ene moment, denk er dan ook aan dat jij elke avond in je lekker warme bedje slaapt en zij misschien op de straten. Denk er ook aan dat jij elke dag wat eet, en dat eten wat jij eet misschien genoeg is om twee van zulke arme mensen te kunnen voeden in een dag, of misschien meer mensen. Denk er ook aan dat zij misschien zonder familie leven, en jij elke dag bij je ouders bent of ander familielid etc. Als je dit in gedachten houdt, denk je dan ook niet dat het ook jou verantwoordelijkheid is om die mensen te helpen. Al is het maar een kleine bijdrage, elke cent telt mee voor die mensen.